Kulinaria

Przepis ten jest na przepyszne ciasto, które nadaje się na wszelkiego typu okoliczności. Czas jego przygotowania jest krótki, a efekt smakowy zniewalający. Osobiście bardzo preferuję ten wypiek Polecam wszystkim miłośnikom ciast i słodyczy, abyście również we własnych domach wypróbowali ten przepis.

Czytaj więcej...

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego – upieczcie ciasto! Podam Wam dwa przepisy.

Łatwy owocowy biszkopt

Moja mama piecze go przez cały rok, wykorzystując sezonowe owoce. Jest wyjątkowo łatwy do zrobienia, a zarazem smakuje wybornie.

Czytaj więcej...

Przepis na sałatkę z kurczaka poznałam dzięki mojej mamie, która pewnego razu na swoje imieniny zdecydowała się ją przygotować. Wszystkim od razu posmakowała, mimo rzadko spotykanego połączenia owoców z mięsem i dodatkami w tego typu daniach. Mnie również ta sałatka bardzo „przypadła” do gustu. Od tamtego czasu zagościła w naszym domu na stałe.

Czytaj więcej...

Mój ulubiony przepis na jabłecznik z pianką.

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.

Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.

Ponadto:

  • 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka łyżek bułki tartej

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.

Smacznego :)

Ciasto poleca Kamila Wysoczańska

 


Zaloguj

Zaloguj się

Nazwa *
Hasło *
Zapamiętaj mnie
lipiec 2018
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Wkrótce...

Brak wydarzeń

Dzwonki

1. 08:15 - 09:00
2. 09:10 - 09:55
3. 10:05 - 10:50
4. 11:00 - 11:45
5. 12:00 - 12:45
6. 13:00 - 13:45
7. 13:50 - 14:35
8. 14:40 - 15:25

Nasze certyfikaty