Kulinaria

Parówki w koszulkach
Smaczne, proste w przygotowaniu, efektowne danie na śniadanie lub kolację. Lubiane przez dzieci parówki na ciepło w ciekawych ubrankach.

Składniki:

• Opakowanie parówek
• Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• Ketchup (do dekoracji)

Czytaj więcej...

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka;
- przyprawa do gyrosa;
- ketchup;
- korniszony;
- kukurydza;
- kapusta pekińska;
- majonez;
Pierś kroimy w kosteczki. Dusimy ją na patelni i dodajemy przyprawę. Czekamy, aż mięso ostygnie. Kiedy będzie już zimne, wsypujemy do naczynia żaroodpornego, polewamy ketchupem. Następnie ogórki kroimy w kosteczkę i również dodajemy do naczynia. Na korniszony sypiemy kukurydzę oraz pokrojoną kapustę pekińską. Powierzchnię sałatki smarujemy majonezem.
WSZYSTKO UKŁADAMY WARSTWAMI!!! Smacznego!!

Alicja Ochman

Przepis na ten sernik znalazłam na portalu Internetowym i postanowiłam podjąć próbę jego zrobienia. Pomimo, że przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, uważam, że warto go poświęcić, gdyż sernik ,,rozpływa się w ustach”. Przepis jest długi i sprawia wrażenie trudnego lecz jest to tylko złudzenie. Mnie udało się go zrobić bez większych problemów i mam nadzieję, że Wam również nie przysporzy on kłopotów.

Czytaj więcej...

Domowe hamburgery
Składniki:
- 5 dużych bułek hamburgerowych z sezamem lub np. ciabatty.
- 50 dag mielonego mięsa wołowego.
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, chilli,
- sałata
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 2 ćwiartki papryki konserwowej
- sos pomidorowy

Czytaj więcej...

Przepis na tę niezwykłą zupę dostałam od Pani Agaty. Danie jest naprawdę rewelacyjne - smaczne, tanie, szybkie i proste nawet dla dzieci. Jest też uniwersalne - nadaje się na obiad i na kolację, również na przyjęcie.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 1,5 litra soku pomidorowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki chili

Mięso podsmażyć z cebulką i papryką - doprawić solą, pieprzem, papryką, jarzynką. Do garnka wlać sok pomidorowy, dodać podsmażone mięso i resztę składników, zagotować i doprawić. Smacznego!

J. B.

Zapraszam na pyszny, domowy, aromatyczny gulasz. Najlepiej smakuje z ryżem albo z ziemniaczkami, ale można go też jeść z chlebkiem, z makaronem lub z kaszą - jednym słowem danie uniwersalne, łatwe i niedrogie, a obiad będzie wspaniały! A na następny dzień proponuję kurczak z ryżem - równie dobry!!!

Czytaj więcej...

Tym razem mam okazję przedstawić wszystkim łakomczuchom pyszny, a zarem bardzo łatwy w przygotowaniu deser. Co prawda nie jest on znanym przysmakiem
przez wielu z nas. Jednak gwarantuję wszystkim tym, którzy tylko lubią smak bananów, że na pewno Wam posmakuje.
O to przepis:

Składniki:

  • 5 średnich bananów
  • 275 g masła
  • 300 g herbatników
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • ok 600 ml słodkiej śmietanki do ubijania
  • 150 g cukru pudru

Etapy przygotowania:

1. Zmiażdżyć ciastka na miałko. Roztopić 100g masła i zmieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy i przycisnąć masę mocno do spodu. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.

2.Resztę masła i cukier roztopić w garnku, dodać skondensowane mleko powoli, ciągle mieszając doprowadzić do lekkiego wrzenia, gotować około 5 minut, ale nie dłużej! Cały czas mieszając, żeby nie nic nie przywaro do dna. Powinien powstać lekki, złotawy karmel.

3.Banany pokroić wzdłuż i położyć na herbatnikach, następnie zalać je karmelem i schłodzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietanę wyłożyć na karmel i banany. Na wierzch można posypać kakao lub starta czekoladą.I ciasto gotowe! Smacznego!!!

Patrycja Szymczyk

 

Witam wszystkich łasuchów:) Dziś polecam ciasto marchewkowe, które nieraz już było serwowane na różnych imprezach szkolnych.

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja ubij z cukrem, dodaj olej i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj cynamon oraz marchew,  wymieszaj. Piecz  ok. 50 min. w temp.170 stopni C.

SMACZNEGO!!!!!!!

Nicole Wiśniowska, klasa 6     

 

 

Przepis ten jest na przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu świąteczne ciasteczka. Jak wiadoma piernik jest tradycyjnym ciastem na Boże Narodzenie, również w moim domu tradycja ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wypiek ten może jednak pokazać się na wigilijnym stole w zmniejszonej wersji, czyli małych, kruchych ciasteczek, które doskonale smakują i podkreślają świąteczny nastrój, gdyż mogą one byś w kształcie: choinek, gwiazdek, a nawet reniferów.

 Składniki:

  • 120g świeżego masła
  • 400g mąki
  • 120g cukru (najlepiej ciemnego)
  • 120g miodu
  • 1 jajko
  • 1¼ łyżki sody oczyszczonej
  • Opakowanie przyprawy do pienika

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko, miód, ucierać przez chwilę. Wsypać przesianą mąkę, sodę, przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 2-3mm. Wyciąć kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

Uczennica Klasy III Gim. Patrycja Szymczyk

8.11.2011 r. Klasy I-III obchodziły Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, podczas którego zorganizowały wspólne śniadanie. Akcja miała na celu zwiększenie świadomości na temat zasad prawidłowego odżywiania dzieci, w tym roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację.

Czytaj więcej...


Zaloguj

Zaloguj się

Nazwa *
Hasło *
Zapamiętaj mnie
wrzesień 2018
P W Ś C Pt S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dzwonki

1. 08:15 - 09:00
2. 09:10 - 09:55
3. 10:05 - 10:50
4. 11:00 - 11:45
5. 12:00 - 12:45
6. 13:00 - 13:45
7. 13:50 - 14:35
8. 14:40 - 15:25

Nasze certyfikaty