Przepis na ten sernik znalazłam na portalu Internetowym i postanowiłam podjąć próbę jego zrobienia. Pomimo, że przygotowanie tego ciasta zajmuje trochę czasu, uważam, że warto go poświęcić, gdyż sernik ,,rozpływa się w ustach”. Przepis jest długi i sprawia wrażenie trudnego lecz jest to tylko złudzenie. Mnie udało się go zrobić bez większych problemów i mam nadzieję, że Wam również nie przysporzy on kłopotów.

 Składniki:

• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
• 1 duża puszka (530g) słodzonego mleka skondensowanego
• 3 białka
• sok z 1 limonki (lub cytryny)
• aromat (np. waniliowy, migdałowy)

Wykończenie:
• 200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
• 2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie:
• wiśnie w syropie
• wiórki z gorzkiej czekolady

Mus czekoladowy:
• 150 g cukru pudru
• 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) +3 żółtka
• 1 łyżka kakao
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 100 g masła
• 250 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę/budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie zastygnięta. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.
Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru pudru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao. Zdjąć miskę z garnka i dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Białka połączyć z masą czekoladową, mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu wyciągamy go z tortownicy i ponownie wstawiamy do lodówki do dalszego zastygnięcia. Sernik można posypać wiórkami z czekolady i podawać z owocami w zalewie.

 

Smacznego!
Natalia Ślęk


Zaloguj

Zaloguj się

Nazwa *
Hasło *
Zapamiętaj mnie
maj 2018
P W Ś C Pt S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Dzwonki

1. 08:15 - 09:00
2. 09:10 - 09:55
3. 10:05 - 10:50
4. 11:00 - 11:45
5. 12:00 - 12:45
6. 13:00 - 13:45
7. 13:50 - 14:35
8. 14:40 - 15:25

Nasze certyfikaty