Desery – sorbet cytrynowy

Chyba każda kuchnia narodowa ma swój popisowy deser, może on być w postaci kremu czy też musu. W tradycji angielskiej królują puddingi, Francuzi serwują przysmak z żółtek i suflety. W tradycji hiszpańskiej powstał flan, czyli jajeczny krem przygotowany na ciepło. W każdej kuchni narodowej króluje jakiś deser.

Hmm.... A w kuchni polskiej? Mamy szeroki wachlarz przysmaków, zaczynając od galaretek, a kończąc na pysznych kremach i wielu innych pyszności. Deserów jest naprawdę dużo. Zaprezentuję jeden z nich. Sorbet jest najlepszym rozwiązaniem na gorące upalne dni, zwłaszcza teraz, gdy lato zbliża się pełną „parą”.

 

Sorbet cytrynowy

Czas: 3,5 godziny

Dla 4 osób

Składniki: skórka z cytryny, 1/4 litra soku z cytryny, 1/2 litra wody, 400 g cukru, białko, listki mięty.

Przygotowanie: Z wody, cukru i skórki z cytryny ugotuj syrop. Dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Przełóż do metalowej miski i wstaw do zamrażalnika. Po pół godzinie wyjmij i krótko zmiksuj, a potem ponownie wstaw do zamrażalnika. Powtórz cztery razy. Po ostatnim miksowaniu dodaj pianę ubitą z białka. Podawaj w schłodzonych pucharkach, ozdobiony listkami mięty. Jak widać składników nie jest wiele, a przygotowanie proste i szybkie, idealne na lato. Smacznego! :)

Przepis poleca Angelika Falacińska

Bibliografia:

Izabela Jesiołowska, Hanna Szymanderska, Kuchnia polska na wszystkie okazje, Warszawa, cop.2014


Zaloguj

Zaloguj się

Nazwa *
Hasło *
Zapamiętaj mnie
luty 2018
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Dzwonki

1. 08:15 - 09:00
2. 09:10 - 09:55
3. 10:05 - 10:50
4. 11:00 - 11:45
5. 12:00 - 12:45
6. 13:00 - 13:45
7. 13:50 - 14:35
8. 14:40 - 15:25

Nasze certyfikaty