Kulinaria

Desery – sorbet cytrynowy

Chyba każda kuchnia narodowa ma swój popisowy deser, może on być w postaci kremu czy też musu. W tradycji angielskiej królują puddingi, Francuzi serwują przysmak z żółtek i suflety. W tradycji hiszpańskiej powstał flan, czyli jajeczny krem przygotowany na ciepło. W każdej kuchni narodowej króluje jakiś deser.

Hmm.... A w kuchni polskiej? Mamy szeroki wachlarz przysmaków, zaczynając od galaretek, a kończąc na pysznych kremach i wielu innych pyszności. Deserów jest naprawdę dużo. Zaprezentuję jeden z nich. Sorbet jest najlepszym rozwiązaniem na gorące upalne dni, zwłaszcza teraz, gdy lato zbliża się pełną „parą”.

Czytaj więcej...

Danie główne dla 4 osób

Składniki : 250 g makaronu linguine (wstążki) 340 g filetu z kurczaka 75 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych 100 g endywii kędzierzawej 150 g młodych listków rukoli 80 ml soku z limonki 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy dijon

Ugotować makaron al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opłukać pod zimną wodą i odsączyć na cedzaku. W tym czasie zgrillować filet z kurczaka na natłuszczonej patelni grillowej (na grillu w piekarniku, lub na grillu stołowym), aż będzie ze wszystkich stron brązowy i przesmażony. Odstawić na pięć minut, po czym pokroić na cienkie plastry. Do dużej miski przełożyć makaron, dodać filet z kurczaka, orzechy laskowe, liście rukoli i endywii. Z pozostałych składników przygotować dressing. Wszystko delikatnie wymieszać i natychmiast podawać.

Przepis wybrał i sprawdził 

Konrad Zyska

Danie główne dla 4 osób.

Składniki: 2 garście świeżych liści bazylii 2 ząbki czosnku, obrane i podzielone na ćwiartki 40 g parmezanu, grubo startego 50 g orzeszków piniowych, prażonych 125 ml oliwy z oliwek 375 g makaronu linguine (wstążki)

Utrzeć w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem na gładką pastę bazylię, czosnek, ser i orzeszki piniowe z niewielką ilością oliwy, a resztą oliwy stopniowo dolewać przy ucieraniu. Ugotować makaron al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i ostudzić na cedzaku. Przełożyć makaron do dużej miski, dodać pesto i całość wymieszać.

Przepis wybrał i sprawdził

Konrad Zyska

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki: – 8 jabłek – 4 jajka – 100 g cukru – 100 g mąki – sok z cytryny – mąka do obtaczania – opakowanie cukru waniliowego – cynamon – olej do smażenia

Czytaj więcej...

Składniki:

• 1 wiaderko (1 kg) twarogu

• 6 łyżek żelatyny

• 25 dag śmietany 30%

• paczka biszkoptów

• galaretka brzoskwiniowa

• galaretka wiśniowa

Czytaj więcej...

Dzieci z klasy III po raz kolejny wzięły udział w Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania . We wtorek 08.11.przygotowywały dla siebie zdrowe śniadanie. Z warzyw, serów, wędlin i ciemnego pieczywa powstawały pyszne kanapki, a z różnych owoców zdrowe i smaczne soki. Śniadanie dziś bardzo smakowało, bo dzieci przygotowywały je samodzielnie.

Czytaj więcej...

Pyszna i sycąca przekąska na śniadanie lub kolację. Zasmakuje małym oraz dużym łakomczuchom.

Składniki:

150g sera żółtego

8 parówek

1 cebula

5 ogórków konserwowych

keczup

1 jajko

Czytaj więcej...

 Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to z pewnością, polubisz te rogaliki, które  zawsze się udają.

Składniki:

- 3 szklanki mąki                                                        

1 kostka margaryny                                                    

3 łyżki cukru                                                              

5 dag drożdży    

Czytaj więcej...

Składniki:

1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 500 ml wywaru warzywnego
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
sól i pieprz do smaku

Czytaj więcej...

Przepis dostałam od swojej babci, pierwszy raz przyrządziłam je właśnie z Nią. 

Są idealnym prezentem np. na Dzień Mamy, wystarczy włożyć je do ozdobnego pudełka i przewiązać wstążką . Są wyśmienite i proste w przygotowaniu! 

Składniki:

100 g – cukru

200 g – gorzkiej czekolady

100 ml – śmietanki (do ubijania)

50 g – pokruszonych migdałów

Sposób przygotowania:

Czytaj więcej...


Zaloguj

Zaloguj się

Nazwa *
Hasło *
Zapamiętaj mnie
czerwiec 2017
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Dzwonki

1. 08:15 - 09:00
2. 09:10 - 09:55
3. 10:05 - 10:50
4. 11:00 - 11:45
5. 12:00 - 12:45
6. 13:00 - 13:45
7. 13:50 - 14:35
8. 14:40 - 15:25

Nasze certyfikaty